آنچه لازم است در باره تخممرغ بدانیم
تخممرغ خواص فیزیكی و شیمیایی زیادی دارد كه در تهیه بسیاری از غذاها از آن استفاده میشود. به عنوان مثال تخممرغ غلظت فرنی، پودینگ و سس را افزایش میهد. تركیباتی مانند مایونز را به حالت تعلیق در میآورد و برای پوشاندن و براق كردن رویه نان و شیرینی به كار میرود.
تخممرغ اجزای هر چیزی اعم از یك تكه گوشت تا لازانیا را به هم میچسباند، باعث شفافیت سوپ میشود، تشكیل حباب را در آبنباتهای جوشانده و رویه خامهای كیك یا شیرینی كاهش میدهد و باعث ورآمدن خمیر سوفله و كیك اسفنجی میشود.
با خوردن تخممرغ چه مضراتی ما را تهدید میكند؟
- كلسترول: تخممرغ منبع مهمی از كلسترول غذایی میباشد. یك تخممرغ بزرگ تقریبا شامل 215 میلیگرم كلسترول است، یعنی بیش از دوسوم حد ماكزیمم روزانه كه 300 میلیگرم است. زرده تخممرغ محتوی كلسترول و سفیده فاقد آن است.
افزایش كلسترول در خون انسان منجر به بیماری رگهای كروزی قلب میشود. به افرادی كه میزان كلسترول خونشان بالاست، توصیه میشود كه با تغییر رژیم غذاییشان و در صورت چاق بودن با كاهش وزنشان میزان كلسترول را كاهش دهند.
مقدار كلسترول تخممرغ در مقایسه با گوشت قرمز و شیر نسبتا بالاست. مقدار چربی اشباعشده تخممرغ در مقایسه با دیگر غذاهای حیوانی متعادل است و میزان كالری آن در صورتی كه برای تهیهاش چربی اضافه نشود، نسبتا پایین است.
بسیاری از پزشكان به بزرگسالان، كودكان و حتی كسانی كه میزان كلسترول خونشان پایین است توصیه میكنند عادات غذاییشان را طوری تنظیم كنند كه بتوانند میزان كلسترول خود را در سطح پایینی نگه دارند.
متخصصان تغذیه پیشنهاد میكنند كه مردم نباید بیشتر از 30 درصد از كل كالری روزانهشان را از چربی و بیشتر از 10 درصد كل كالری روزانهشان را از چربیهای اشباعشده تأمین كنند و نباید بیشتر از 300 میلیگرم كلسترول در روز صرف نمایند.
به هر حال مصرفكنندگان باید بدانند كه این توصیههای غذایی به معنای آن نیست كه از یك نوع ماده غذایی و یا حتی یك نوع غذا استفاده كنند بلكه آنها میتوانند از رژیمهای غذایی مناسب بهرهمند شوند. حتی گاهی میتوان میزان چربی و كلسترول زیاد بعضی از غذاها را با خوردن غذاهایی كه چربی و كلسترول كمی دارند، تعدیل نمود.
بنابراین اگر چه تخممرغ منبع مهمی از كلسترول غذایی است، نیازی نیست كه از رژیم غذایی سالم حذف شود. به غیر از افرادی كه میزان كلسترول خونشان بالاست، برای كسانی كه نسبت به تغییر جذب كلسترول غذاییشان حساسیت دارند، مصرف متناسب تخممرغ مانعی ندارد. روشهای سادهای برای كاهش میزان و اثرات كلسترول تخممرغ وجود دارد. یك روش متداول، استفاده از یك تخممرغ كامل و دو سفیده تخممرغ به جای دو عدد تخممرغ میباشد.
.
- سالمونلا: تعداد كمی از تخممرغهای خام و سالم موجود در فروشگاهها به باكتری «سالمونلا» آلوده شده و باعث بیماری انسان میگردند. در گذشته تصور میشد كه یك تخممرغ با داشتن پوست سالم و تمیز كاملاً استریل و عاری از میكروارگانیزمها میباشد. در اوایل دهه 1980 دانشمندان متوجه افزایش بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذایی شدند. بیماری حاصل از باكتری «سالمونلا» به تدریج شیوع مییافت و تعدادی از نمونههای بیماری مربوط به تخممرغهای سالم و تمیز و بهداشتی و درجه یك بود. در واقع این باكتری، تخمدانهای مرغ را قبل از تخمگذاری آلوده میكرد، اما مرغها را بیمار نمیكرد.
از آنجا كه مصرفكنندگان قادر نیستند آلودگی «سالمونلا» را تشخیص بدهد باید تمام تخممرغهای خام مورد آزمایش قرار گیرند و در صورت آلودگی، همان اقدامات احتیاطی كه در مورد مرغ خام، گوشت قرمز خام و دیگر غذاهای دارای منشأ حیوانی به كار میرود، در موردشان به كار گرفته شود.
تخممرغ باید قبل و بعد از پختن در یخچال نگهداری شود، به طور كامل پخته شود تا سفیده و زرده آن سفت شود، در صورت امكان نباید از تخممرغ خام استفاده نمود و ظروفی كه برای نگهداری تخممرغ به كار میروند باید كاملاً تمیز باشند.
.
حساسیت ناشی از تخممرغ
با وجود آنچه در مورد مزایا و فواید تخممرغ ذكر گردید، حال اگر شخصی نسبت به این ماده حساسیت داشته باشد، چه باید بكند؟
كودكان اغلب نسبت به تخممرغ واكنش حساسیتزا دارند و اگر این اتفاق بیفتد، آنان نمیتوانند برای مدتی تخممرغ بخورند. البته خبرهای خوبی نیز وجود دارد كه این نوع حساسیت در اغلب كودكان تا 5 سالگی وجود دارد و پس از آن كودكان میتوانند تخممرغ را بدون دردسر بخورند.
حساسیت ناشی از تخممرغ چیست؟
احتمالاً میدانید كه بعضی از مردم نسبت به غذاهای خاصی مثل بادامزمینی یا میگو حساسیت دارند. هنگامی كه فرد غذای حساسیتزایی میخورد، بدن او واكنش نشان میدهد و با آن غذا مثل یك ماده غذایی خطرناك رفتار میكند. این مشكل برای كودك خردسال رخ میدهد، زیرا سیستم ایمنی بدن او به طور كامل رشد نیافته و او نمیتواند پروتئین موجود در تخممرغ را هضم كند. (بیشتر كودكان نسبت به پروتئینی كه در سفیده تخممرغ وجود دارد و بعضی دیگر نسبت به پروتئین زرده تخممرغ حساسیت نشان میدهند.)
سیستم ایمنی كه به طور طبیعی بدن را در مقابل میكروبها و دیگر بیماریها حفاظت میكند، آنتیبادیهایی دارد كه با پروتئین تخممرغ به مانند یك مهاجم مضر، رفتار میكنند. كودكی كه به تخممرغ و غذاهای حاوی آن حساسیت دارد، پس از خوردن آن ممكن است احساس بیماری كند یا دانههای كهیرمانند در بدنش ظاهر شوند.
.
علایم و نشانگان
پوست: كهیر، اگزما، صورت برافروخته یا متورم.
دستگاه هاضمه: معدهدرد، اسهال، استفراغ، تهوع، خارش اطراف دهان.
دستگاه تنفسی: آبریزش از بینی، خس خس سینه، اشكال در تنفس.
سیستم قلبی ـ عروقی: تپش قلب سریع، فشار خون پایین یا بیماریهای قلبی.
در موارد نادر، شخص به واكنشهای حساسیتزای بسیار جدی مبتلا میشود كه میتواند منجر به «آنافیلاكسی» شود. در این صورت مراقبتهای فوری پزشكی لازم است زیرا شخص ممكن است مشكلات تنفسی و افت فشار خون پیدا كند. «آنافیلاكسی» با داروی «اپینفرین» درمان میشود كه به صورت تزریقی به فرد داده میشود.
.
چگونه حساسیت تشخیص داده میشود؟
به دلیل آنكه این نوع حساسیت در ابتدا اغلب در كودكان دیده میشود، پدر یا مادر ممكن است متوجه شوند كه كودكشان دچار خارش میشود یا بلافاصله بعد از خوردن تخممرغ بیمار میگردد. جواب آن است كه اغلب باید كودكان را تا زمانی كه بزرگتر میشوند و نیز نظر قطعی پزشك، از مصرف تخممرغ منع كرد.
اگر شما یا كودكتان فكر كنید كه نسبت به تخممرغ حساسیت دارید، نباید تخممرغ یا هر غذایی را كه حاوی تخممرغ است بخورید تا زمانی كه پزشك شما را ببیند. او ممكن است تصمیم بگیرد كه از شما آزمایش پوست به عمل آورد بنابراین یك قطره خیلی كوچك از عصاره ماده غذایی را روی پوست میگذارد و سپس به آرامی و با احتیاط پوست را سوراخ میكند تا آن مقدار كم از ماده حساسیتزا به داخل پوست نفوذ نماید. اگر آن منطقه از پوست قرمزرنگ و متورم شود، شخص دچار حساسیت میباشد. پزشك همچنین دیگر مواد غذایی را كه باعث حساسیت میشوند، آزمایش میكند. در بعضی موارد، پزشك ممكن است مقدار كمی از خون را نیز آزمایش كند، بخصوص اگر آزمایشهای پوست جواب قطعی به او ندهد.
باید به خاطر داشته باشیم كه اگر چه پزشك حساسیتهای غذایی را با قرار دادنتان در معرض مقدار اندكی از غذا آزمایش میكند، شما نباید این كار را در خانه انجام دهید! بهترین مكان برای انجام تست حساسیت، مطب پزشك است یعنی جایی كه به شما در صورتی كه حساسیت شدید داشته باشید، دارو میدهند.
.
حساسیت چگونه درمان میشود؟
بهترین روش برای درمان حساسیت به تخممرغ پرهیز از خوردن آن یا غذاهای محتوی آن است. والدین باید در این امر به كودكان كمك كنند. بعضی از كودكان هیچ گاه حساسیتشان به تخممرغ را از دست نمیدهند بنابراین آنها باید یاد بگیرند كه:
ـ چگونه از تخممرغ و غذاهای حاوی آن پرهیز نمایند.
ـ اگر حساسیت دارند، چگونه آن را درمان كنند.
.
درمان یك حساسیت
لازم است كودكان دارای حساسیت، طرح و برنامهای داشته باشند كه اگر به طور اتفاقی تخممرغ خوردند، بدانند چه باید بكنند! این برنامه ممكن است شامل خوردن داروهای ضد حساسیت نظیر «آنتیهیستامین» و در موارد شدیدتر «اپینفرین» باشد.
.
پرهیز از خوردن تخممرغ
كودكانی كه نسبت به تخممرغ حساسیت دارند، بعد از مدتی دقیقا میدانند كه از چه غذاهایی باید پرهیز نمایند. البته كودكان باید به راحتی از والدین و دیگر بزرگسالان در مورد مطمئن و مناسب بودن یك غذا برایشان سؤال نمایند. جایگزینهای تخممرغ به دلیل داشتن سفیده تخممرغ عملاً برای كودكان دارای حساسیت مناسب نیستند، به علاوه زرده تخممرغ، پودر تخممرغ، روغن تخممرغ و تكههای جامد تخممرغ نیز افراد را با مشكل مواجه مینمایند.
اگر شخص به تخممرغ حساسیت دارد باید از خوردن تمام پروتئینهای موجود در تخممرغ نظیر «آلبومین» و «گلوبولین» نیز به طور جداگانه پرهیز نماید. اگر او در خانه دوستش یا رستوران است، باید حتما از محتویات داخل غذاها سؤال نماید
+ نوشته شده در دوشنبه بیست و هشتم دی ۱۳۸۸ ساعت 11:27 توسط مهیار حاجی اسفندیاری
|