مشکلات تولید تخم مرغ
مشکلات تولید تخم مرغ در گله های مرغ
مترجم : مهندس کمال سلماسی
برای رسیدن به بهترین تولید و سود دهی ٬مشکلاتی سر راه وجود دارد که باید آنها را شناخت و حل نمود . این مشکلات بطور خلاصه عبارتند از :
مشکل در تخمگذاری :
معمولاً این مسئله در مرغان تخمگذار اتفاق می افتد که علل آن :
1- تورم در کانال تخم(لوله فالوپ )یا فلجی ماهیچه ای و یا پیچ خوردگی کانال .
2- وجود تخم دوزرده بحالت غیر طبیعی .
3- کم شدن ویا توقف ترشح مخاطی داخل کانال .
در صورت بروز مشکلات فوق ٬ملاحظه میشود که مرغ حالت تخم گذاشتن را مکرراً بخود می گیرد بدون اینکه تخمی بگذارد در لانه زیاد باقی می ماند .
راه حل :
1- با فشار و مالش شکم و یا چرب نمودن کلوآک و مجرا با وازلین توسط انگشت .
2- در صورتی که تخم سالم خارج نشود ٬آنرا بشکنید محتویات را خارج کرده و پس از آن پوسته و باقی محتویات را خارج کنید . پس از آن مجرا را با سرم فیزیولوژیکی نمکی شستشو دهید .
تولید تخم مرغ با پوسته نازک :
این مشکل به علل زیر بروز میکند :
1- بالا رفتن دمای هوا . دمای بالا بر روی کلسیم در خون تاثیر زیادی گذاشته و بالطبع کلسیم پوسته تخم مرغ را کاهش میدهد .
2- معمولاً در اواخر دوره تخم گذاری ضخامت پوسته کاهش می یابد و پس از پر ریزی ضخامت پوسته افزایش می یابد .
3- افزایش رطوبت تاثیر دما را افزایش می دهد و همان نتیجه تاثیرات دمای بالا را باعث می گردد .
4- کمبود کلسیم یا ویتامین d3 و یا اختلال در نسبت کلسیم و فسفر در دان مرغان .
5- عدم وجود پودر سنگ در دان جهت پیشگیری از تاثیرات دما .
6- ابتلا به انگل های داخلی که دیواره دستگاه گوارش و روده را تخریب میکنند و باعث کاهش کلسیم می گردند .
7- عامل وارثتی که باعث ایجاد پوسته نازک یا ضخیم میگردد .
پیشگیری و درمان :
1- در هنگام بالا رفتن هوا ترجیحاً غذا شب هنگام و اول صبح داده شود .
2- تهویه خوب سالن ها و استفاده از دستگاههای خنک کننده
3- اضافه نمودن پودر سنگ در دان مرغ به اندازه کافی و همچنین افزودن نسبت کلسیم به ویتامین E با درنظر گرفتن نسبت کلسیم و فسفر .
تولید تخم مرغ کوچک :
بیماریهای تنفسی مانند تورم برنشها و بیماری نیو کاسل تاثیر زیادی بر کوچک شدن تخم مرغ ها دارد .
همچنین بالا رفتن حرارت سالن بیش از 35 درجه سانتی گراد برای چندروز باعث کم حجم شدن تخم مرغ ها می گردد . در صورت کم شدن نسبت پروتئین (زیر 16%)و یا اینکه پروتئین حیوانی کمتر از 4%بشود تاثیر زیادی بر حجم تخم مرغها خواهد داشت . ولی کلسیم و ویتامین E دان تاثیر کمی بر کوچک شدن تخم مرغ ها دارد . البته این را باید بدانیم که عوامل ارثی مخصوص گله مهم است و باید انتخاب علیه این صفت صورت گیرد و پیشگیری اصلی اجتناب از علل مسبب آن است .
تخم مرغ دارای بو ومزه ماهی است
ثابت گردیده که بالا بودن پودر ماهی در دان مرغ 20%و یا اضافه نمودن روغن ماهی به دان تا 20%در مرغان سالم تاثیری روی طعم و بوی تخم مرغ ندارد و ترکیبات دان باعث ظهور چنین معضلی نیستند (آنچنانچه قبلاً گفته میشود ) بلکه علت اصلی اختلال در بخش تولید کننده تخم مرغ است که ارثی بودن آن ثابت گردیده است . معمولاً مرغان مبتلا به این عارضه تنفس آنها بو دار است
(بوی ذرت فاسد شده)٬میتوان این مرغان را در شب با استشمام تنفس آنها شناسایی نمود . البته روش دیگری برای شناسایی وجود دارد (با قرار دادن مرغان در قفس مخصوص و شکستن یک تخم مرغ از هر کدام ٬آنها را شناسایی نمود ).
تخم گذاری در منطقه شکمی :
این حالت وقتی ایجاد میشود که تخم مرغ کامل شده وارد کانال نمی شود و به ناحیه بطنی وارد می گردد که حالت جسم خارجی به خود میگیرد و دور آنرا الیاف و نسوج فرا می گیرند و مرغ از تخم میافتد . این مسئله قابل شناسایی نیست مگر بعد از مردن مرغ .
مآخذ : مجله صنعت مرغداری – ش 84 – ص 41
+ نوشته شده در دوشنبه بیست و هشتم دی ۱۳۸۸ ساعت 11:23 توسط مهیار حاجی اسفندیاری
|